sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Runebergin tortut


Myöhäistä Runebergin päivää kaikille. Halusin kokeilla elämäni ensimmäistä kertaa Runebergin torttuja, ja hyvän ohjeen niihin löysinkin MTV3:n sivuilta. Tortut olivat tosi hyviä, ja pieniin muffinivuokiin tehtyinä niitä tuli parisenkymmentä kappaletta. Laitanpa tännekin reseptin talteen ensi vuotta varten.

Taikina:
200 g voita
2 dl sokeria
2 dl mantelijauhoa
2 dl piparkakkumuruja
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 dl kermaa

Kostutus:
2 dl vettä
½ dl sokeria
muutama tippa karvasmanteliuutetta

Päälle:
vadelmamarmeladia (tai -hilloa)
1 dl tomusokeria + ½-1 rkl vettä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan joukkoon. Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Kaada mantelijauho, piparimurut ja kardemumma mukaan. Lopuksi lisää kerma ja sekoita vielä kerran. Annostele 2/3 vuoasta taikinalla ja paista torttuja 200 asteessa noin 15 minuuttia. Jos käytät paistonkestävää marmeladia, voit painaa taikinaan jauhotetulla sormella keskelle pienen kuopan ja täyttää sen marmeladilla.

Kiehauta kostutusta varten vesi ja sokeri, jonka jälkeen lisää muutama tippa karvasmanteliuutetta. Kostuta tortut heti paistamisen jälkeen. Jos laitoit marmeladin jo ennen paistoa, koristele vielä lopuksi tomusokeriliuoksella.

Itse laitoin (vahingossa) marmeladin vasta paiston jälkeen. Marmeladin sekä tomusokeriliuoksen laitoin muovipusseihin, joista pystyy helposti pursottamaan leikkaamalla pussien kulmaan pienen reiän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti