sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Lihapiirakka

1 pellillinen

Taikina:
reilu 1 l sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 ps kuivahiivaa
3½ dl vettä
1 dl sulatettua leivontamargariinia

Täyte:
700 g jauhelihaa
2 sipulia
2 kananmunaa
1,4 dl jasmiiniriisiä
jauhelihaan mausteiksi esim. paprikajauhetta, jauhelihamaustetta, valkopippurijauhetta

Voiteluun:
1/4 dl vettä
1/4 dl siirappia

Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää se voisulan kanssa taikinan joukkoon. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Ruskista ja mausta jauheliha ja sipulisilppu, sekä keitä riisit. Lisää hieman jäähtyneeseen jauhelihaan riisit sekä kaksi raakaa kananmunaa. Kauli reilut puolet taikinasta leivinpaperin kokoiseksi pohjalevyksi ja vedä levy papereineen uunipellille. Levitä täyte päälle, kauli lopputaikinasta piirakalle kansi ja nosta se täytteen päälle.

Voitele reunat siirappivedellä ja saumaa tiiviisti kiinni. Voitele koko piirakka siirappivedellä, pistele haarukalla ja paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Voitele piirakka sen jälkeen vielä uudestaan siirappivedellä, peitä leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja anna piirakan jäähtyä haaleaksi. Nauti ketsupin kanssa.

Idean sain Me-lehdestä, kun mieleeni tuli äidin tekemät ihanat piirakat. Pohjan ja voitelun toteutinkin lehden ohjeella, mutta täytteen tein äidin neuvojen mukaan. Ensin kummastelin tuota siirappivettä, mutta eipä tuo siinä mitenkään maistunut, vaan lopputulos oli hyvä ja riittoisa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti